Skip to main content

Een kijkje achter de schermen bij Hospice Arco Cavent. Hoe verloopt de dag van de vrijwilligers en medewerkers, wat zijn hun ervaringen en wat maakt hun werk zó mooi dat ze dit elke dag weer met passie doen. Lees hier hun verhalen!

“Ik ben iemand die niet stil kan zitten. Natuurlijk kan ik wel relaxen, maar niet overdag. Dan ben ik actief, moet ik lekker bezig zijn en mij nuttig voelen. Dit komt ook tot uiting in de vele werkervaringen en opleidingen die ik heb gedaan. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt als voedingsassistente in een verzorgingstehuis, maar heb de opleiding tot kapster, schoonheidsspecialiste en verzorgende IG afgerond.

"Mijn hart ligt bij de verpleegkunde"

In 1998 heb ik met mijn gezin 7 jaar op Curaçao gewoond. Mijn man en ik hadden het enorm naar ons zin, maar we zijn uiteindelijk voor de kinderen en hun scholing terug naar Nederland gegaan. Ik werkte destijds is de kraamzorg. Niet in de kraamkliniek, maar bij een instantie die zorg bood aan onverzekerden en illegalen. Dat was prachtig werk om te doen. Ik heb daar erg veel meegemaakt en gezien. Toen wij in 2014 weer terugkwamen naar Curaçao wilde ik graag weer iets doen in de verpleegkunde, daar ligt mijn hart. Ik kwam al vrij snel in aanraking met het hospice. Dat leek me prachtig werk. In mijn opleiding had ik al een cursus palliatieve zorg gehad en het leek me geweldig om dit in de praktijk te brengen.

Alles komt samen in dit werk

Het mooie is, dat alle opleidingen die ik heb gedaan in dit werk samenkomen. Zo kan ik een dame haar haren föhnen, omdat ze er nog mooi uit wil zien, huidverzorging toepassen, maar ook de handen en voeten masseren als dat mogelijk is. Al deze competenties kan ik hier toepassen. Ik vind het werken in het hospice heerlijk en kom altijd met veel plezier naar mijn werk. Als ik met de mensen bezig ben geeft mij dat heel veel voldoening. Het leukste van mijn werk vind ik de persoonlijke zorg van de mensen. Voor het wassen heb ik bijvoorbeeld mijn eigen ritueel met heerlijke zachte doeken en rustgevende muziek. Het is ook wel voorgekomen dat iemand de voorkeur geeft aan Michael Jackson of jaren ’80 muziek. Dat is geen probleem, YouTube heeft alles! De doeken heb ik speciaal in Nederland besteld en het werkt enorm ontspannend. Dan leg ik bijvoorbeeld even een warme zachte doek op iemands borst waardoor iemand even compleet ontspant. Dat is heel mooi om te zien.

Bijzonder dat ik dit allemaal mag doen

Ook op het moment dat er iemand is overleden en we doen de laatste verzorging zorg ik altijd voor een ontspannen sfeer. Niet met zachte doeken, maar wel met warm water, de echt naaste familie kan hierbij helpen als ze dat willen. Dat is een heel mooi proces. Er heerst dan veel rust die de kamer op dat moment overneemt.

Mijn werk is heel bijzonder. Ik heb mensen op de wereld mogen zetten, maar ook mensen weg mogen brengen. Dat zijn hele intieme momenten en heel bijzonder dat ik dit allemaal mag doen. Dit is ook mijn laatste baan in mijn carrière, met de palliatieve zorg sluit ik over een aantal jaren mijn loopbaan af.

Vind u dit interessant, deel deze blog dan gerust met anderen.

Blogs die u waarschijnlijk ook interessant vindt

Het verhaal van Angela - Hospice Arco Cavent - CuraçaoVerhalen
1 februari 2021

Het verhaal van Angela (41)

Het mooie is dat mensen in het hospice echt de gelegenheid hebben om afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren.
Verhalen
2 juni 2022

Het verhaal van Bea Moedt over haar verblijf in het hospice

Bea Moedt verblijft in Hospice Arco Cavent en vertelt over haar ervaringen.