Skip to main content

Een kijkje achter de schermen bij Hospice Arco Cavent. Hoe verloopt de dag van de vrijwilligers en medewerkers, wat zijn hun ervaringen en wat maakt hun werk zó mooi dat ze dit elke dag weer met passie doen. Lees hier hun verhalen!

“Het werk in ons hospice draait om zorg, positiviteit en gelijkwaardigheid. Als vrijwilliger mag ik natuurlijk geen medische handelingen verrichten, maar samen met de professionele verpleegkundigen maken we het leven van de bewoners zo comfortabel mogelijk.

"Het verschil maken als vrijwilliger"

Ik draai 1x in de week een avonddienst, en dat is goed te doen naast mijn gewone baan. Ik help bij eenvoudige taken zoals wassen, verschonen en het geven van eten en drinken. Het is fijn om ervoor te zorgen dat iemand die zelf niet meer alles kan, schoon en rustig kan gaan slapen. Maar wij zijn er ook voor de familie, zodat zij zich in deze moeilijke tijd kunnen richten op de kostbare laatste momenten samen met hun geliefden.

In het hospice hangt een positieve sfeer

Wat me opvalt is de positiviteit van veel bewoners, zelfs in de laatste fase van hun leven. Een praatje of een glimlach betekent veel voor hen. Als ze een goede dag hebben, brengen we de bewoners met bed en al naar de porch om te genieten van het mooie uitzicht. We merken dat de bewoners zich hier thuis voelen en zelf genieten we daar ook van.

Natuurlijk zijn er ook minder leuke momenten, bijvoorbeeld toen ik voor het eerst een bewoner ontmoette die jonger was dan ik. Gelukkig ontvangen we daarin goede begeleiding. Het deed mij beseffen hoe kwetsbaar het leven is, en hoe belangrijk het is dat we niet doordenderen, maar ook stilstaan bij degenen die hulp nodig hebben, want dat moment komt voor ons allemaal.

Gelijkwaardigheid staat bij ons centraal

Niet veel mensen weten dat in ons hospice – uiteraard op medische indicatie – iedereen welkom is. We hebben mensen uit het bedrijfsleven en de overheid verzorgd en iemand die vóór zijn komst op straat leefde. Iedereen krijgt dezelfde zorg, want iedereen verdient het om zich in de laatste levensfase rustig en veilig te voelen. Ik kan het werk als vrijwilliger bij het hospice absoluut aanraden. Met vier uurtjes per week maak je echt een verschil in iemands leven en het is een verrijking voor jezelf. We kunnen altijd collega’s gebruiken, dus neem gerust eens vrijblijvend contact op!

Vind u dit interessant, deel deze blog dan gerust met anderen.

Blogs die u waarschijnlijk ook interessant vindt

Het verhaal van Els - Hospice Arco Cavent - CuraçaoVerhalen
19 februari 2021

Het verhaal van Els (64)

Ik ben een ras optimist. Elke avond wil ik kunnen zeggen dat het een fijne dag geweest is en vrolijk naar mijn bed gaan.
Het verhaal van Annemarieke - Hospice Arco Cavent - CuraçaoVerhalen
4 februari 2021

Het verhaal van Annemarieke (49)

Het mooiste aan mijn vak heb ik altijd terminale zorg gevonden. Als jong meisje kwamen de patiënten die gingen hemelen al onder mijn vleugels.