Skip to main content

Een kijkje achter de schermen bij Hospice Arco Cavent. Hoe verloopt de dag van de vrijwilligers en medewerkers, wat zijn hun ervaringen en wat maakt hun werk zó mooi dat ze dit elke dag weer met passie doen. Lees hier hun verhalen!

“Dit werk blijf ik doen zolang ik het kan, ik zit hier op mijn plek. Ik ben onderdeel geworden van het meubilair, haha. Ik denk terug aan mijn eerste stappen in de wereld van de zorg en keuken. In mijn late tienerjaren ben ik begonnen als kapster, maar al snel geconfronteerd met rugproblemen waardoor ik een andere kant op ben gegaan. Zo heb ik jarenlang een winkel gehad in thuiszorg artikelen in Suriname waar ik ben geboren en getogen.

"De bewoners hebben mij leren koken"

Toen ik van Suriname naar Curaçao verhuisde heb ik tijdens een dansles een andere vrijwilliger ontmoet. Haar suggestie om vrijwilligerswerk te doen in een hospice bracht me uiteindelijk naar de zorg, en later naar de keuken, waar ik tot de dag van vandaag met veel liefde voor de bewoners kook. Inmiddels werk ik al 4,5 jaar met veel plezier bij het hospice.

Tijdens de COVID-19 pandemie, toen kantines in het ziekenhuis gesloten waren, nam ik een sprong in het diepe en begon voor mezelf te werken. Wat begon als het koken voor een vriendin, een arts in het ziekenhuis, groeide al snel uit tot koken voor zo’n twintig artsen. Ik bracht vier dagen per week maaltijden naar het ziekenhuis.

Het waren niet alleen recepten die mijn kookkunsten vormden, maar ook de kostbare lessen die ik leerde van de bewoners van het hospice. Een van hen, een bewoonster die haar liefde voor koken niet meer kon vervullen vanwege haar fysieke beperkingen, deelde haar kennis en recepten met mij. Haar kookschrift, een schat vol handgeschreven recepten, werd na haar overlijden aan mij gegeven en gebruik ik voor de gerechten die ik nu maak.

Ik word gelukkig als ik bewoners blij kan maken met lekker eten

Elke bewoner heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen favoriete gerecht dat herinneringen oproept aan thuis en geliefden. Het is mijn missie om die herinneringen tot leven te brengen, om te koken met liefde en aandacht, en om elke dag verse, gezonde maaltijden te serveren. Elke bewoner mag een keer zijn of haar lievelingsgerecht aanvragen. Dit maak ik dan voor alle bewoners en iedereen eet dit mee. Hierdoor hoop ik het thuisgevoel voor eventjes terug te geven.

Mijn geluk is compleet wanneer ik zie hoe mijn gerechten een glimlach tovert op de gezichten van de bewoners. Voor mij gaat het niet alleen om lekker eten, maar ook om gezondheid en welzijn. Want zoals ik altijd zeg: eten moet niet alleen lekker zijn, maar ook gezond!

Elke dag een verse maaltijd

Voorheen was er geen volledig keukenteam. Daar heb ik met trots verandering aan gebracht. Momenteel hebben wij een team van zes koks. Met elke maaltijd die we bereiden en met elke glimlach die we zien, bevestigd dat ik hier op mijn plek ben.”

Vind u dit interessant, deel deze blog dan gerust met anderen.

Blogs die u waarschijnlijk ook interessant vindt

Het verhaal van Kitty - Hospice Arco Cavent - CuraçaoVerhalen
24 januari 2021

Het verhaal van Kitty (45)

Geniet van elk moment, je weet nooit wanneer je laatste dag is. Hier word je daar wel vaak aan herinnerd.
Het verhaal van Angela - Hospice Arco Cavent - CuraçaoVerhalen
1 februari 2021

Het verhaal van Angela (41)

Het mooie is dat mensen in het hospice echt de gelegenheid hebben om afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren.